Счетоводни Услуги » Блог » ГФО (Годишен финансов отчет) – Какво трябва да знаем за него?

ГФО (Годишен финансов отчет) – Какво трябва да знаем за него?

ГФО (Годишен финансов отчет) – Какво трябва да знаем за него?Годишният финансов отчет на всяка фирма е задължителен. Той предоставя информация относно извършените финансови операции от изминалата година. От подаденият ГФО се разбира, каква е печалбата на дружеството, какви договори са сключени и други подобни неща. Как се съставя този годишен финансов отчет и какви данни се извличат от него, ще разберете в следващите редове.

Какво е ГФО и каква е неговата същност?

Абревиатурата – ГФО означава годишен финансов отчет. Той се касае до фирмите, които упражняват дейност на територията на Република България. Годишният финансов отчет е съставен от счетоводния баланс на предприятието, отчет за приходи и разходи, отчет за собствен капитал и отчетност на паричните потоци. ГФО се съставя от счетоводителите, които работят във фирмата ви.

Счетоводителят, който работи във ваша полза, съставя годишен финансов отчет и го подписва. По този начин потвърждава, че изнесените в отчета данни са достоверни. Отчетът се подава към държавните органи, които го разглеждат в срок и го потвърждават. Всяка една фирма, независимо от нейната правна форма, е задължена да подаде годишен финансов отчет в страната.

Как да подадем годишен финансов отчет на фирмата ни?

По-горе вече упоменахме, че годишният финансов отчет, се подава от оторизиран счетоводител на фирмата. Вие можете да се възползвате от услугите на нашата счетоводна къща, която предлага подаване на ГФО в законово установения срок. Годишният финансов отчет, трябва да бъде подаден към Търговския регистър и да се спази срокът, който е упоменат в официалния уебсайт.

За предпочитане е да не чакате крайната дата, защото ТР са ангажирани с много заявки за регистрация на фирми, което допълнително усложнява процедурата по подаване на документа. Ако отчетът не бъде предоставен до определената дата, е възможно да бъдете санкционирани. В този ред на мисли, счетоводството ви, е длъжно да изготви ГФО, преди изтичане на дадения срок.

Какви са таксите за подаване на ГФО в Търговския регистър?

За да подадете вашият годишен финансов отчет, е необходимо да заплатите държавна такса. При подаване на отчета в офис на Търговския регистър, трябва да заплатите 40 лева. Ако обаче подадете ГФО онлайн, то тогава ще се възползвате от 50% отстъпка и ще заплатите само 20 лева. Тези такси обаче могат да претърпят промени към днешни дни и да бъдат махнати / намалени.

При положение че не можете да предоставите ГФО сами, не се колебайте да използвате услугите на вашия счетоводител. Ние също можем да ви помогнем със съставянето на ГФО и неговото навременно подаване в Търговския регистър. Ако имате конкретни въпроси по тази тема, просто използвайте формата за контакт в сайта ни и се свържете с екипа ни, който ще ви бъде от полза.

От какво е съставен годишният финансов отчет?

Годишният финансов отчет се касае до финансовите операции на дружеството / фирмата ви. Тези операции се проследяват от счетоводителя, който се занимава с делата на компанията. За да не бъдем голословни, ще ви посочим, от какво се състои годишният финансов отчет и какво включва:

  • Счетоводен баланс на дружеството;
  • ОПР (отчет приходи и разходи);
  • Отчет за паричните потоци;
  • Отчет за собствен капитал на фирмата;

Това са най-важните структурни елементи на ГФО, което се подава към Търговския регистър. Документът трябва да е достоверен и съобразен със законовите норми. Ако бъдат отчетени разминавания, е необходимо да се внесат съответните поправки. Компетентните лица за изготвяне на ГФО са счетоводителите, които се наели за фирмата ви. Те носят отговорност за истинността на отчета. При евентуални пропуски и недоразумения, може да потърсите правата си по съдебен път.

Често задавани въпроси

От кой се съставя годишният финансов отчет на фирма?

В повечето случаи това е работа на лицето, което се е занимавало със счетоводството на вашата фирма / дружество през календарната година.

Мога ли да не подавам годишен финансов отчет на фирмата?

Не, не може. По закон сте длъжни да предадете и публикувате ГФО на вашата фирма в Търговския регистър, като се съобразите със законовите срокове. В противен случай ще следват глоби.

Информация за автора

Contact Email Icon