Счетоводни Услуги » Блог » Оперативен счетоводител, длъжностна характеристика, отговорности и изисквания

Оперативен счетоводител, длъжностна характеристика, отговорности и изисквания

Оперативен счетоводител, длъжностна характеристика, отговорности и изискванияПри положение че се интересуват от длъжността – оперативен счетоводител, а също и да получите информация относно неговите отговорности, то тогава се намирате на точното място. Тук ще разгледаме, каква е работата на оперативния счетоводител и изискванията към тази длъжност. Няма да продължаваме повече с увода, защото е време да преминем по същество към темата.

Какво представлява длъжността Оперативен счетоводител?

Ние ви подготвихме сбито описание на длъжността – Оперативен счетоводител, тъй като материята не е никак лесна и налага дълго време за влизане в нея. Няма да се спираме на най-дребните детайли, за да не ви отнемаме време, а ще обясним най-важните неща за този пост.

 • Оформяне на документите свързани с финансовата дейност;
 • Обработка на счетоводни документи, за които лицето отговаря;
 • Изчисления на вноски в държавен и / или общински бюджет;
 • Подготовка на данни и статистика при приключване на счетоводни периоди;
 • Дейно участие в комисии при инвентаризация и проверка на МОЛ;
 • Изпълнение на други задачи, които са поверени на лицето;

Общо взето оперативният счетоводител, е човекът, който се занимава с по-голямата част от най-отговорните процеси свързани с предприятието. Това е лицето, от което зависи оформяне на документацията, обработката на документи, изчисленията и още цял куп важни задължения.

Какви са отговорностите на оперативния счетоводител?

Тук трябва да се обясни, че оперативните счетоводители, са нагърбени с десетки, та даже стотици отговорности. От тях зависи напредъка на дадена компания, така че не могат да се пренебрегнат някои важни фактори. В този ред на мисли, нека да видим, какви са отговорностите на длъжността:

 • Оперативният счетоводител носи отговорност за достоверността и статуса на всички финансови сметки, които подлежат на обработка от него;
 • Спазва стриктно финансовата дисциплина на предприятието, за което работи;
 • Готов е да поеме други възложени задачи от управлението на предприятието;
 • Пази фирмена тайна и не изнася вътрешна информация спрямо фирмата;

Това са основната част от отговорностите на оперативния счетоводител, но има и още много други, за които можете да научите постфактум. Ето защо, ако решите да работите на длъжност – оперативен счетоводител, е необходимо да се запознаете с всички присъщи за вас отговорности.

Изисквания към оперативен счетоводител

За да започнете работа като Оперативен счетоводител, трябва да се запознаете с изискванията, които се свързват с тази трудоемка длъжност. Те не са малко, тъй че се подгответе добре. Да, наистина всяко начално е трудно, но пък с напредъка на времето ще свикнете. По-долу ще опишем основните изисквания към оперативните счетоводители, за да придобиете по-обща представа:

 • Висше икономическо образование;
 • Компютърна грамотност и работа с фискални устройства;
 • Опит поне 3 години при практикуване на специалността;
 • Лоялност и конфиденциалност;
 • Умения за работа в екип;
 • Самоконтрол и лична отговорност;

Това са главните изисквания за поста оперативен счетоводител, но към тях могат да бъдат добавени и още. Ето защо, когато лицето кандидатства за този пост, е необходимо да проведе интервю с фирмата / предприятието, в което ще бъдат уточнени всички останали подробности.

Къде да намерим оперативен счетоводител?

Ако длъжността на оперативния счетоводител, не е заета във вашата фирма, можете да се възползвате от услугите на професионалните счетоводни кантори, които ще ви бъдат полезни. На нашия сайт ще намерите пълна информация относно предложенията за счетоводни услуги, както и всички предложения, които важат за клиентите ни. Ние ще ви помогнем с най-сложните задачи.

Разбира се, когато наемате оперативен счетоводител, е нужно да потърсите човек с опит. Това е и едно от изискванията към тази длъжност. Практиката е много важна, за да се постигнат добри резултати. Човек с 3 години опит, може да ви помогне и да осъществите целите на фирмата ви.

Финални думи

В тази кратка, но полезна статия, съобщихме най-тънките детайли свързани с оперативните счетоводители. По този начин се опитахме да ви помогнем, да придобиете обща представа за тази професия и конкретната длъжност. Разбира се, по този въпрос може да се кажат и напишат още много неща, но ние събрахме най-важното за тях. Надяваме се, да сте останали доволни от нас.

Често задавани въпроси

Къде да намерим информация за оперативен счетоводител?

Тук в сайта ни сме предоставили пълна информация относно длъжностна характеристика, отговорности и изисквания към оперативен счетоводител. Още по темата може да прочетете в книгите за оперативно счетоводство.

Как да открием оперативен счетоводител за фирмата ни?

Ако използвате услугите на нашата счетоводна кантора, няма да имате проблем, с откриването на оперативен счетоводител за фирмата ви. 

Информация за автора

Contact Email Icon