Счетоводни Услуги » Блог » Разпределяне на дивиденти: Всичко което трябва да знаете

Разпределяне на дивиденти: Всичко което трябва да знаете

Разпределяне на дивидентиРазпределянето на дивиденти в Е/ООД в процедура по разпределение на реализираната печалба между собствениците / съдружниците във фирмата. Ако търсите повече информация за усвояването на дивидентите, необходимите документи и сроковете, то тогава прочетете нашата статия, в която ще се опитаме да ви бъдем полезни. А сега, е време да преминем по същество.

Кога можем да разпределим дивиденти?

След изтичането на финансовата година и наличието на печалба на фирмата, се изготвя – Годишен финансов отчет (ГФО) и баланс. Самото разпределяне на дивидент, може да стане, след като финансовият отчет бъде публикуван в Търговския регистър. Едва тогава, собственикът или собствениците на дружеството, могат да вземат решение с протокол за разпределяне на дивидент. На този етап няма законови ограничения, колко пъти може да се разпределя печалбата.

За да сме още по-ясни ще ви дадем кратък пример. Ако през 2021 г. дружеството е спечелило 20 000 лева и следващата година е платило Корпоративен данък и е публикувало (ГФО), то тогава може да се вземе решение, с което да се разпределят останалите средства в полза на един или повече собственици, в зависимост от това, дали фирмата е с правна форма ЕООД или ООД.

Разбира се, разпределянето на дивидент, не е задължително. Висшият орган на фирмата, може да оставим усвояването на дивидентите за следващи години, като за това няма законови пречки. Следвайки горния пример, може да се разпредели дивидент от 2021 г. през 2022, 2023 и т.н.

Какви са изискванията за разпределяне на дивидент?

Има няколко основни изисквания, които ще ви дадат право за разпределяне на дивидент. Ако покриете всички тях, то тогава няма да има никакъв проблем да разпределите печалбата си. При наличие на проблеми обаче е възможно да не получите съответното право за разпределянето. В този ред на мисли, нека да видим изискванията към фирмите и техните собственици:

  • Да бъде платен корпоративния данък на дружеството;
  • Да бъде публикуван годишният финансов отчет на дружеството;
  • Да се провери дали фирмата има натрупана / неразпределена печалба;
  • Да се извърши проверка за други задължения на фирмата за минали години;
  • Да се приложат необходимите документи за разпределяне на дивидент.

Това всичко, което се налага да направите, преди да вземете решение за разпределение на печалбата. Най-добре е да поверите тази работа на опитен счетоводител или счетоводна къща, така че да не допуснете грешка. Още повече, че ще си спестите време и час по-скоро ще усвоите дивидента. Ако имате въпроси, можете да ни ги зададете, като използвате формата за контакт.

Документи за разпределяне на дивидент при Е/ООД

Ако дружеството има правна форма „ЕООД“, то тогава необходимият документ, е решение на собственика на ЕООД за разпределяне на документ. При положение че правният статус на фирмата е „ООД“, се изисква протокол от общото събрание на съдружниците на ООД за разпределянето.

И в двата документа трябва да се посочи размерът на дивидента, срока на изплащане на дивидента и начинът за изплащане, който може да бъде в брой (до 10 000 лева) и по банков път (без ограничение на сумата). Ако се затруднявате с подготвянето на въпросните документи, можете да ни потърсите, за да ви съдействаме, така че да разпределите дивидентите по-бързо.

Дължи ли се данък при разпределяне на дивидент?

Да, задълженото лице / лица трябва да платят данък в размер на 5% до края на месеца, който следва тримесечието. Този данък се плаща по банкова сметка към НАП на основание „Плащане данък дивидент (година)“. Ако данък дивидент не бъде изплатен, след като е взето решение за разпределянето, то тогава юридическото лице носи отговорност. На база това, е необходимо да бъдат спазени всички законови срокове и сумата да бъде преведена към НАП.

Защо е нужно разпределяне на дивидент?

При положение че юридическото лице харчи парите на фирмата за собствени нужди, а не за нуждите на дружеството и не заплати данък дивидент, то това е скрито разпределение на печалба. В този случай фирмата подлежи на законови санкции и допълнителни данъци. Това е една от причините за разпределянето на дивидента и заплащането на данъка от 5% посочен в закона.

Разбира се, собственикът или собствениците на дружеството, не са задължени да разпределят печалбата си, но те не могат да разполагат с нея, ако не покрият данъчните изисквания. Водейки се от горното, ако искате да узаконите спечелените от фирмата ви пари, е задължително да разпределите дивидент и да спазите процедурите, които описахме по-горе в тази статия.

Срокове за внасяне на данък дивидент

В следващите редове ще упоменем законовите срокове за внасянето на данък дивидент. Имайте предвид, че ако не се вместите в тези срокове, след като сте взели решение, можете да претърпите санкции. Ето и какво гласи чл. 202, ал. 1 от ЗКПО, платци на доходи, удържащи данъка по член 194 от ЗКПО:

  • Данъкът трябва да бъде платен в 3-месечен срок от началото на месеца, следващ месеца, в който е взето решение за разпределение на дивидент;
  • В срок до края на месеца, който следва месеца, в което е взето решение за разпределение на дивидент;

Ако не можете да се ориентирате със сроковете, може да използвате нашите телефони за връзка или да пишете на електронната ни поща, за да ви дадем още по-подробна информация!

Често задавани въпроси

Какъв е размерът на данък дивидент в България?

Размерът на данък дивидент, който фирмата в България дължат, е 5% от реализираната печалба.

Как се изплащат дивидентите?

Данък дивидент може да бъде изплатен на ръка (до 10 хил. лева) или по банков път, където няма ограничение на сумата.

Къде се внася данък дивидент от 5%?

Данък дивидент трябва да бъде изплатен към Национална агенция по приходите по банков път.

Колко пъти в годината мога да разпределя дивидент?

Няма законови ограничения относно това, колко пъти годишно може да разпределяте дивидент.

Информация за автора

Contact Email Icon