Счетоводни Услуги » Блог » Счетоводен календар

Счетоводен календар

Счетоводен календарСчетоводните календари са един от полезните инструменти, които съдържат бизнес и данъчна информация. Ако не знаете какво представлява един счетоводен календар, то тогава ще ви опишем неговото съдържание, за да го използвате по предназначение. Разбира се, това е важно средство за предприемачите, счетоводителите и всички, които се занимават с бизнес в наши дни.

Какво съдържа счетоводния календар?

Ако разгледате съдържанието на счетоводен календар, ще стигнете до извода, че в него са описани всички важни дати свързани с данъци, осигуровки и закони. В календара са маркирани ключови дати спрямо законите, а ето и кои точно са те:

  • Закон за данък добавена стойност;
  • Закон за местни данъци и такси;
  • Закон за здравно осигуряване;
  • Закон за корпоративно подоходно облагане;
  • Закон за данъци на физически лица;
  • … и други!

Отбелязани са още почивни дни и професионални празници, европейски национални празници, църковни български празници и именни дни. Календарът може да се намери на хартия в различни формати и размери, а също и в интернет, откъдето да вземете информацията, която търсите.

Къде да намерим счетоводен календар?

В сайта на Националната агенция по приходите, можете да откриете данъчно-осигурителен календар, който се предлага напълно безплатно и в него са отразени датите за данъчни събития за съответната година. Този календар ще ви подсети, кога трябва да платите местни данъци и такси, да подадете данъчна декларация, да внесете корпоративен данък и редица други важни неща.

Счетоводен календар може да бъде закупен и на хартиен носител от немалко печатници. Достатъчно е да потърсите информация в интернет, за да откриете календара. Вие можете да го поръчате и онлайн, като той ще бъде доставен директно до адреса ви по местоживеене.

Защо да използваме счетоводен календар?

Има много причини, заради които си заслужава да притежавате счетоводен календар или да направите справка с него в интернет пространството. Много от вас са прекалено ангажирани в ежедневието и не помнят всички дати за данъчни и бизнес събития. Изпускайки тези важни срокове, може да се наложи да платите лихви или още по-лошият вариант да бъдете глобени.

В този ред на мисли, счетоводния календар е безценен помощник, както за хората, които предлагат счетоводни услуги, така и за представителите на бизнеса. Благодарение на този инструмент няма да изпуснете нито един законен срок и ще бъдете информирани по всяко време.

Още по-хубавото е, че счетоводните календари не са скъпи. Те се продават на достъпна цена и могат да бъдат закупени от интернет. Ако пък не желаете календар на хартиен носител, винаги можете да направите необходимата справка в сайта на НАП, където ще получите съдействие.

Счетоводен календар – плюсове и минуси

Реално погледнато, счетоводния календар има много повече плюсове, отколкото минуси. Предимствата му са много, както стана ясно от статията, която прочетохте до този момент. Календарът ви дава отчетлива информация за датите за плащане на данъци и бизнес събитията, които не бива да изпускате. По този начин знаете какви са задълженията ви спрямо законите.

Някои обаче смятат, че хартиените календари са досадни и се натрапват в офиса. Ето за това има алтернатива, която се намира в интернет. Не е нужно да поставяте календар, ако не желаете такъв. С няколко клика ще го откриете в мрежата и ще можете да се възползвате от него безплатно.

В крайна сметка всеки трябва да помни бизнес датите и данъчните си задължения. Един счетоводен календар ще бъде ваш верен помощник, така че не се колебайте да го използвате.

Финални думи

По-горе ви обяснихме, каква е функцията на счетоводния календар. Вие можете да се възползвате от това средство, за да не изпуснете нещо важно през счетоводната година. Надяваме се, че сме били полезни с представянето на този инструмент и пожелаваме на читателите ни всичко добро.

Често задавани въпроси

С кои закони са свързани датите в счетоводния календар?

Вие ще намерите дати свързани с всички важни закони, сред които ЗМДТ, ЗДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, КСО, ЗЗО и други. За всички тях може да се направи справка и в уебсайта на НАП.

Откъде да закупя счетоводен календар?

Счетоводен календар може да бъде закупен от различните печатници или намерен в интернет.

Информация за автора

Contact Email Icon