Счетоводни Услуги » Счетоводни услуги според сектори и бизнес отрасли » Счетоводство на фризьорски салон / фризьори

Счетоводство на фризьорски салон / фризьори

Счетоводство на фризьорски салон - фризьориСчетоводството на фризьорски салон е различно и зависи от юридическата форма, която сте избрали, за да практикувате тази професия и да се развивате в този бизнес. В този ред на мисли, не можем да обобщим с няколко думи, как се води счетоводство на фризьори, а ще разгледаме евентуалните възможности, които ви дават правото да работите в този бранш и да имате салон.

Счетоводство на фризьори на свободна практика

В случай че сте избрали да упражнявате професията фризьор на свободна практика, е нужно да се регистрирате като самоосигуряващо се лице в Агенцията по вписвания, а малко след това да подадете декларация в Националната агенция по приходите за започване на дейността. Всеки месец сте длъжни да заплащате осигуровки, върху минималния осигурителен праг за страната. Вие имате възможност да направите избор да се осигурявате за общи заболявания или майчинство.

На всяко тримесечие, се налага да декларирате приходите си и да заплатите данък върху тях. Това се случва, след като се приспадне нормативно признатия разход. В края на годината има изравняване на осигурителния доход и получите суми, като се подава Годишна данъчна декларация. За всичко това, е добре да работите с опитен счетоводител, който да ви помогне.

Счетоводство на фризьор салон с правна форма ЕТ, ЕООД или ООД

Другият вариант да практикувате професията на фризьор във вашия козметичен салон, е като регистрирате фирма с правна форма ЕТ, ЕООД или ООД. Тук трябва да знаете, че като ЕТ (Едноличен търговец) може да изберете да се облагате с патентен данък или данък печалба.

Фирмите с правен статус Е/ООД пък имат ограничена отговорност на лицето с фирменото имущество. Те заплащат всяка година корпоративен данък и данък дивидент. Регистрацията на Е/ООД изисква минимум 2 лв. капитал, както и да се платят всички необходими държавни такси.

Дружествата с ограничена отговорност ЕООД и ООД нямат право на облагане с патентен данък, който се определя на местно ниво. Ето защо, е желателно да се консултирате със счетоводна къща, която да избере най-подходящият вариант за вас и да ви запознае с предимствата и недостатъците. Разбира се, можете да разчитате на нашите професионални услуги на ниски цени.

Защо е нужно счетоводство на фризьорски салон?

До момента стана ясно, какви са възможностите ви да имате фризьорски салон и / или да практикувате професията на фризьор или козметик. Общо взето се налага първо да определите правната форма, която ще ви помогне да развиете подобен бизнес, а след това да се съобразите със законодателството в България и да бъдете изрядни при счетоводните и данъчни казуси.

За да бъдем още по-ясни ще изброим, как една счетоводна къща, може да ви помогне при счетоводство на фризьорски салон, за да се развиете в професията и печелите от нея. Нека видим, какви счетоводни услуги ще ви бъдат предложени, когато потърсите професионално съдействие:

  • Изготвяне на платежни нареждания за осигуровки;
  • Подаване на всички задължителни декларации;
  • Изготвяне на финансови отчети;
  • Съдействие за регистрация по ДДС (ако се налага);
  • Подаване на годишна данъчна декларация;
  • Подаване на годишен финансов отчет;
  • Консултации и съвети;

По този начин изглеждат счетоводните услуги за фризьори и фризьорски салони. Вие имате нужда от подобен вид помощ, тъй като трябва да се справите с различни документи и да водите отчетност пред държавните органи. И, след като разбрахте всичко това, може да преминете напред. Не забравяйте, че ние сме на една ръка разстояние, за да ви помогнем с важните неща.

Заключителни думи

От всичко, което написахме, става ясно, че професията на фризьора, се нуждае от счетоводство на фризьорски салон, за да просперира и да бъде всичко легално. Нямате повод за притеснение, тъй като добрите счетоводители ще ви съдействат да се развиете и да постигнете успехи. Ние се надяваме, че тази статия е била полезна за читателите на блога ни и ви пожелаваме всичко добро.

Често задавани въпроси

Скъпо ли е счетоводството на фризьори?

Не, не бихме казали, че счетоводството на фризьори е скъпо, като точната цена зависи от юридическата форма, с която ще упражнявате професията.

Задължителен ли е договорът със счетоводител?

Да, договор със счетоводител се подписва задължително, тъй като професионалистът се води на отчет пред държавните органи, след като се занимава с вашите финансови дела.

Мога ли да извърша сам счетоводство на фризьорски салон?

Можете, но трябва да имате добри познания върху законите и да отделите много от свободното си време. В този ред на мисли, е по-добре да работите със специалисти.

Информация за автора

Contact Email Icon