Счетоводни Услуги » Счетоводни услуги според сектори и бизнес отрасли » Счетоводство на онлайн магазин – Всичко което трябва да знаем

Счетоводство на онлайн магазин – Всичко което трябва да знаем

Счетоводство на онлайн магазинВ наши дни много търговци предпочетоха да продават своите стоки онлайн. Електронните магазини в интернет пространството могат да бъдат много печеливши, тъй като обществото свикна да пазарува в мрежата. Мнозина предпочитат да купят техника, козметика, дрехи и дори храна чрез компютър или мобилно устройство, като този интерес, не е никак случаен.

В близкото минало собствениците на онлайн магазини продаваха много свободно, но държавните органи наложиха определени регулации, усложняващи търговията в интернет. Това се наложи, тъй като се появиха куп измамници, които лъжеха и ограбваха хората. Ето защо, ако желаете да имате онлайн магазин, е добре да прочетете тази статия докрай.

Какво е важно при счетоводство на онлайн магазин?

При положение че желаете да се превърнете в горд собственик на онлайн магазин и да практикувате такъв вид бизнес, е необходимо да имате под ръка опитни счетоводители. Най-разумно е да работите с професионалисти познаващи данъчното законодателство в бранша.

В същото време счетоводителите, трябва да се грижат за приходите и разходите, като оптимизирането на вторите са от много голямо значение. За да печелите добре от онлайн магазина си, е задължително да пристъпите към оптимизация на разходната част.

Разбира се, когато стартирате онлайн бизнес, е най-разумно да извършите регистрация на фирма. Вие можете да изберете, какъв да бъде вида на дружеството – ЕООД, ООД или друго, така че да легализирате дейността си и да нямате никакви проблеми със законовия орган.

Водейки се от посоченото по-горе, е добре да работите заедно със счетоводна къща, в която има опитни експерти. Ние можем да ви съдействаме за всичко това, така че не се колебайте да се свържете с нас, ако сте взели решение да продавате продукти и / или услуги в мрежата.

Как да започна електронна търговия с онлайн магазин?

Електронната търговия има някои особености, с които трябва да се запознаете. В случай, че продавате стоки чрез онлайн магазин, подлижете на регистрация в НАП. Необходимо е да се регистрирате, преди да сте реализирали първата продажба. Ето ги ситуациите, в които подлежите на задължителна регистрация, когато извършвате електронна търговия:

  • Ако предлагате плащания с банкови карти;
  • Ако предлагате плащания с чекове;
  • Ако предлагате плащания, без издаване на касов бон;
  • Ако предлагате плащания, с нелицензиран пощенски оператор;

Регистрация в НАП не се изисква, само, при положение че разплащанията в онлайн магазина, се извършват посредством банков трансфер и наложен платеж към лицензиран куриер / пощенски оператор. В тези случаи, може да не пропуснете регистрацията на онлайн магазина.

Какви са задълженията ви след регистрация в НАП?

След като преминете през регистрация в НАП, се задължавате да подавате ежемесечно, одиторски файл спрямо приложение номер 38. Съдържанието на файла, е свързано с всички одобрени поръчки в онлайн казина, за които са извършени доставки през дадения месец. Файлът трябва да бъде изпратен до 15-то число на следващия месец в поделение на НАП.

Трябва ли да се регистрирам по ДДС, ако имам онлайн магазин?

И при наземните търговски обекти, и при онлайн търговията, има сходни условия за регистрация по ДДС. В случай, че отчетете оборот от 100 000 лв. или повече за една година, то тогава е задължително да се подаде заявление за регистрация ЗДДС в срок до 14 дни, след като сте отчели оборота. Друг случай, в който може да се наложи да се регистрирате по ДДС, е ако онлайн магазина ви използва Google AdSense или го рекламирате в  Google Ads и Facebook.

Тук също би било добре да се консултирате със счетоводител, за да не пропуснете някои важни неща. Ние сме на разположение, за да ви съдействаме по всяко време, ако се свържете с нас.

Защо е нужно счетоводство за онлайн магазин?

Има куп причини да използвате качествено счетоводство за онлайн магазин. Добрите счетоводни услуги ще ви бъдат полезни при подаването на информация към Националната агенция по приходите, както и комуникацията с държавния орган. По този начин ще си спестите много време, в подготвяне на документи и файлове за предаване в НАП.

Имайки се предвид, същността на онлайн магазините, могат да се появят много сериозни разходи. Най-често се харчат пари за реклама, SEО, закупуване на стоки, отстраняване на грешки в софтуера и други. В този ред на мисли, е добре вашето счетоводство да се погрижи за приходната и разходната част. Както вече споменахме, оптимизацията на разходи е важна.

И, ако прибавим към всичко това задължителните декларации, които фирмата ви подава към Националната агенция по приходите и изготвянето на отчети, то тогава счетоводните услуги, са не само препоръчителни, а дори задължителни. Смятаме, че тези аргументи са достатъчни за вас и ви съветваме част по-скоро да използвате счетоводство за електронната ви търговия.

Обобщителни думи

В статията ни разгледахме основните моменти при осчетоводяване на електронен магазин. Запознахме ви с изискванията на държавните органи и описахме редица важни неща за вас. Ако искате да се занимаваме със счетоводството на онлайн магазина ви, сте добре дошли.

Често задавани въпроси

Какво включват счетоводните услуги за онлайн магазин?

Собственикът на магазина получава пакетна услуга включваща консултации за спазването на законите, осчетоводяване на приходи и разходи, оптимизация на разходи и много други.

Къде има информация за регистрация на онлайн магазин в НАП?

Тук в тази статия сме предоставили основната информация, а ако търсите още справки по темата, можете да ги намерите в официалния сайт на Национална агенция по приходите.

Нужна ли е регистрация по ДДС за онлайн магазин?

При положение че оборотът ви е 100 000 лв. или повече за една година, е задължително да се регистрирате по ЗДДС. Ако не направите това, са предвидени сурови санкции и наказания.

Информация за автора

Contact Email Icon