Счетоводство на ресторант

Счетоводство на ресторантПри положение че искате да се включите в ресторантьорски бизнес, то тогава най-вероятно се питате, от какво счетоводство на ресторант имате нужда. Добре е, че си задавате този въпрос още сега, за да не се сблъскате с трудности на по-късен етап. Изборът на счетоводни услуги за ресторант е от голямо значение, както ще ви стане ясно, след като прочетете следващите редове.

Защо ни трябва счетоводство за ресторант?

Разбира се, че не можете да управлявате ресторант, без да имате счетоводител. Това е лицето, което ще се погрижи за продажбите, рентабилността и разходите на заведението ви. В същото време счетоводните услуги ще ви помогнат за пресмятане на оборота, осигуровките, заплатите на персонала и други важни неща. Ето защо, трябва да работите с добра счетоводна кантора.

При предлагане на храна в заведение, се работи с големи суми. Много често това налага и регистрация по ДДС. Пресмятането на приходната и разходната част, може да бъде наистина трудно. Единственият вариант, е да използвате качествени счетоводни услуги, които да водят вашите отчети и да ви помогнат с тяхното предоставяне на Национална агенция по приходите.

Някои предпочитат да работят с един счетоводител, но това решение има недостатъци. В случай че се домогнете до услугите на частно лице, се получават забавяния, необходимост от постоянно ходене до офиси и прочие. Ако обаче се доверите на счетоводна кантора, тези рискове отпадат.

Как се води счетоводство на ресторант?

Не е тайна, че някои собственици на ресторанти, менажират сами своята дейност. Те се грижат за управлението на финансите, изготвянето на стратегии за растеж и още цял куп отговорности. Това често нарушава нормалния им ритъм на живот и води до нерви. За да бъде водено счетоводство на ресторант, се налага да се вземат предвид няколко ключови фактора, нека да ги разгледаме:

  • Проследяване на продажбите – този процес може да отнеме много време. Обикновено касовите апарати позволяват воденето на статистика за оборота, но понякога не можете да смогнете. Ето защо, счетоводителят е най-доброто решение във вашия случай;
  • Разходна част – на вас се пада задължението да проследявате разходите, които имате. Така се определя и процентът на възвръщаемост. Счетоводните услуги ще се погрижат, без да се налага да губите ценно време и да потъвате в цял куп сметки, документи и прочие;
  • Персонал – пресмятане на часове, осигуровки и заплати. Тези неща са неминуеми, когато управлявате ресторант. Да, наистина тази работа може да ви коства усилия, но няма как да я загърбите. В случай че използвате счетоводни услуги, ще си спестите тези усилия;
  • Плащане на данъци – комуникацията с НАП и навременното плащане на данъци, са важни елементи за заведението ви. Оставете тази работа да бъде свършена от опитни счетоводители. Имайте предвид, че дори малките закъснения, водят до санкции и глоби;

Избор на счетоводство на ресторант – стъпка по стъпка

И ето, че дойдохме до един от основните въпроси, а именно как да изберем счетоводство за ресторант. Тази задача може да ви изглежда лесна, но не е точно така. Изборът на счетоводител, който да се грижи за сметките на заведението, трябва да бъде обмислен добре. Водейки се от това, ще ви предложим няколко стъпки, с чиято помощ ще намерите добри счетоводни услуги:

1 – Намерете хора с опит в счетоводството на ресторанти

Не е достатъчно да наемете счетоводител. Потърсете хора с опит, които знаят, как да водят счетоводство на ресторант. За целта проверете услугите на счетоводните кантори, прочетете отзиви от техните клиенти и чак тогава сключете договор. Бъдете разумни и ще постигнете успех.

2 – Не търсете най-евтините счетоводни услуги за ресторант

Може би искате да спестите пари от счетоводни услуги за ресторант, но това не е най-доброто решение. По-добре работете с добрите професионалисти и отделете малко повече от бюджета ви, за да получите възвръщаемост на инвестицията. Не пестете пари от истински важните за вас неща.

3 – Предпочетете професионална счетоводна кантора

В счетоводните кантори има достатъчно персонал, който да се грижи за вашите сметки. Винаги има човек, който ще ви обърне внимание. Ако изберете частен счетоводител, то той много често е прекалено зает, за да ви обърне внимание. Ето защо, е необходимо да потърсите алтернатива.

Финални думи

От статията ни научите всичко важно на тема счетоводство на ресторант. Не пропуснахме да ви дадем някои полезни съвети, от които да се възползвате. В края искаме да напомним, че може да разчитате на нашата счетоводна кантора, която ще бъде ваш верен партньор в бизнеса. За повече информация, не се колебайте да използвате контактната ни форма, а ние ще ви отговорим бързо.

Често задавани въпроси

Трябва ли ми счетоводство за ресторант?

Да, счетоводителят е препоръчителен за вашия ресторантьорски бизнес.

Счетоводна кантора или счетоводител за ресторант?

Ние ви препоръчваме да работите с професионална счетоводна кантора.

Информация за автора

Contact Email Icon