Счетоводни Услуги » Блог » Видове счетоводство

Видове счетоводство

Видове счетоводствоВ икономическия сектор витаят различни компании, които налагат различни видове счетоводство. В зависимост от бранша, в който работи фирмата ви, се налага да се използва счетоводната наука, която може и да изглежда обща, но крие някои специфики. Ето защо, в тази статия ще вникнем в дебрите на счетоводството и ще разясним неговите функции на читателите. А сега, нека започнем.

Кои са основните видове счетоводство?

По своята същност има два основни вида счетоводство. На първо място поставяме публичното счетоводство, което има приложение в публичната администрация, а след него идва и частното счетоводство отнасящо се до компаниите в частния сектор. По-долу ще разгледаме видовете счетоводство спрямо икономическата дейност, тъй като то е най-търсено към днешна дата.

  • Търговско счетоводство – отнася се до нуждите на фирмите, които ежедневно отчитат приходи и разходи. Търговското счетоводство се занимава с изготвяне на финансови отчети, анализ на дейността, работа на фирмата с чужди граждани и други подобни;
  • Индустриално счетоводство – грижи се за производството и финансите на представителите на различни индустрии. Това могат да бъдат фирми с производствени цехове, заводи за автомобилостроене, големи работилници, хранително-вкусова промишленост и прочие;
  • Селскостопанско счетоводство – ориентирано е към земеделските производители и хора, които се занимават със селскостопанска дейност – отглеждане и продажба на плодове и зеленчуци, добив на зърнени култури, дърводобив и още дейности в конкретния сектор;
  • Банково счетоводство – този вид счетоводство се касае до банките и техните услуги. Това е и един от най-сложните видове счетоводство, от което можете да се възползвате;
  • Други видове счетоводство – можете да попаднете още на счетоводна отчетност в сектора с услуги, счетоводство за добив на нефт и още много, в зависимост от вида на компанията;

Приложение на видовете счетоводство

Най-разпространено е финансовото счетоводство, при което се анализират приходите, разходите, активите и пасивите на фирмите. Финансовото счетоводство включва осчетоводяване на заеми, лихви, просрочия и въобще всичко свързано с финансовите потоци на определената компания.

Що се касае до данъчното счетоводство, то има за цел да се фокусира върху данъчните задължения на юридическите лица. В него влизат изготвянето на документи за плащане на корпоративен данък, документи за плащане на данък дивидент, декларации по ДДС и други.

Тук прибавяме и управленското счетоводство. Някои го наричат още административно счетоводство, макар че при второто се използват повече операции. Управленското счетоводство се касае до администриране на фирмени данни, управление на екипи и взимане на важни решения.

Всички тези видове счетоводство може да намерите в нашата счетоводна кантора. Готови сме да ви дадем правилните решения, с чиято помощ бизнесът ви ще просперира и ще се чувствате спокойни. Имаме дълъг опит, така че няма да съжалявате, ако се възползвате от услугите ни.

Как да намерим добри счетоводни услуги?

И, след като се запознахте с видовете счетоводство, може би нямате търпение, да потърсите фирма за счетоводни услуги, която да се заеме с финансовите ви дела. На пръв поглед изборът на счетоводител не изглежда толкова сложно, тъй като има много хора, които практикуват професията. Все пак имайте предвид, че може да се сблъскате с много и различни проблеми.

Така например, ако използвате услугите на неоторизиран счетоводител на частна практика, е възможно някои важни операции да не бъдат приложени в полза на компанията ви. В този ред на мисли, е добре да се обърнете към професионална счетоводна фирма, която да ви помогне.

Не на последно място, е необходимо да търсите счетоводители с опит. От водещо значение е счетоводството да отговаря на дейността ви. Рутината в дадения сектор е определяща за бъдещето на фирмата ви. Не използвайте неопитни хора за важната работа, за да си нямате неприятности.

Ако вземете предвид написаното, то тогава едва ли ще се затрудните при избора на счетоводство. Отново напомняме за нашата счетоводна кантора, която е на ваше разположение при нужда. Тук при нас ще откриете верен партньор, с който да работите дълги години, без да имате проблеми.

Финални думи

В тази статия прегледахме видовете счетоводство и тяхното значение. Написахме това, за да можете да се ориентирате по-лесно при избора си. Надяваме се, че с наша помощ ще попаднете на опитни счетоводители, които ще свършат необходимо за вас. Пожелаваме ви пълен успех.

Често задавани въпроси

Кой предлага всички видове счетоводство?

Добрите счетоводни фирми ще ви предложат всички видове счетоводство, които споменахме в статията ни. Така бизнесът ви ще бъде в сигурни ръце и няма за какво да се притеснявате.

Счетоводна къща или счетоводител да избера?

Ако искате да получите професионално съдействие, може да гласувате доверие на добрите счетоводни къщи. С тяхна помощ ще имате съдействие винаги, когато ви потрябва.

Информация за автора

Contact Email Icon